KPE csőfektetés

  • mikroalagút-technológiával,
  • burkolatmegbontás nélkül

Pilótafurat

A háromdimenziós irányítható fúrófej precíz navigációs technika alapján éri el a célgödröt. A navigálás elektromágneses hullámokon alapul, melyeket a fúrófejben lévő adó sugároz. A fúrómesternél lévő vevőműszer beméri ezeket a jeleket, és a mérési eredmények birtokában a fúrófej helyzete pontosan meghatározható és irányítható.

Bővítő eljárás

Miután a fúrófej elérte a célaknát, a fúrófejet ún. bővítőfejre kell cserélni. A furatbővítő is fúvókákkal van ellátva, melyen keresztül nagy nyomás segítségével a fúrózagy a pilótafurat átmérőjét felbővíti.

Behúzó eljárás

Az utolsó bővítési eljárás alkalmával forgófej segítségével felszerelésre kerül a védőcső, mely folyamatos húzóerő kifejtésével behúzásra kerül. Ez kíméletesen és károsodás nélkül történik, mivel a bentonittartalmú fúrózagy ebben az esetben súrlódáscsökkentő, síkosító anyagként hat. Vállaljuk bármilyen átmérőjű KPE és acélcső fektetését saját, illetve szerződéses partnereink kivitelezésében.

A módszer előnyei

Környezetkímélő technológia

  • a közúti forgalmat csak rövid időre zavarja, amíg a pilótafúrás megtörténik,
  • a nyíltszíni megbontással ellentétben mentesíti a lakosságot a gépek, teherautók  forgalmától, zajától, a terület hosszú időre történő lezárásától,
  • nincs szükség az építési törmelékek és környezetszennyező anyagok deponálására,
  • a mikro alagút technológia gyors, talajvíz- és időjárás-független,
  • a fektetési mélység a felületmegbontás nélküli csőfektetés esetében nem költségtényező,
  • az indítógödörtől a célgödörig nem változik a talajösszetétel

Az öblítő fúrási eljárás lényege:

Kombinált hatáselv szerint a fúrás nem mechanikus technikával, hanem vékony, erős talajrészecskéket oldó fúrózagy szuszpenziós sugárral történik, mely a fúrófej végén elhelyezett fúvókákon keresztül áramlik ki nagy nyomással, ami kivágja maga előtt a talajrészecskéket.

A fellazult talajrészecskék egy része a fúrózaggyal együtt visszaáramlik az indítóaknába, míg másik része a fúrószár körül kialakított mikro alagút oldalfalát tömöríti, stabilizálja.

Ahhoz, hogy a fúrózagy ezt a funkcióját minél hatásosabban betöltse, a vízhez nátrium-bentonit ásványi anyagokat keverünk.